لوله پلی اتیلن چیست؟
لوله پلی اتیلن (polyethylene Pipe) از پر مصرف ترین ترین لوله های موجود در صنعت و ساخته شده از مواد پلی اتیلنی می باشد که جهت انتقال انواع سیالات بکار می رود و با ذوب و قالب گیری در فشار و اندازه مورد نیاز میتوان آنها را تولید کرد. لوله پلی اتیلن در سال های اخیر به دلیل کاربرد و ویژگی های گسترده ای که دارد بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
این نوع از لوله ها از پلیمر پلی اتیلن ساخته می شود. پلی اتیلن یک ماده گرمانرم است که به راحتی ذوب می شود و به اشکال مختلف می توان آن را قالب گیری کرد. لوله های پلی اتیلن در طیف گسترده ای از اندازه ها، قطرها و فشارها تولید می شوند.
مواد اولیه لوله های پلی اتیلن از گرانول های خود رنگ (black) و سفید رنگ (Natural) در پتروشیمی تولید میشود و از آنجاییکه ماهیت لوله های پلی اتیلنی که از کارخانه خارج و به بازار عرضه میشود باید مشکی رنگ باشد به لوله هایی که مواد اولیه سفید رنگ دارند مواد افزودنی اضافه میشود تا به رنگ مشکی دربیاید. بنابر وجود مواد افزودنی در لوله های پلی اتیلن بسته مواد اولیه ای است که در پتروشیمی تولید می شود؛ در صورتیکه به لوله های پلی اتیلن مواد افزودنی و ضایعات اضافه شود اصطلاحا به آن ها لوله پلی اتیلن درجه 2 گفته میشود که نسبت به لوله های پلی اتیلن درجه 1 کیفیت و استحکام کمتری دارند، اما با توجه به درخواست مشتری و نیاز بازار از هر دو ماده برای تولید لوله پلی اتیلن استفاده می شود.
انواع لوله پلی اتیلن
لوله های پلی اتیلن دارای انواع مختلفی میباشند که هر یک ویژگی های مختلفی دارند و به همین سبب کاربرد آن ها متفاوت می باشد:
۱- لوله پلی اتیلن تک جداره
لوله پلی اتیلن تک جداره با بالاترین استانداردهای کیفی وتحت آزمایش های دقیق و مطابق با استاندارد DIN آلمان تولید میشود. کلیه فرایند تولید انواع لوله از لحظه ورود مواد اولیه تا لحظه خروج محصول نهایی (لوله و اتصالات پلی اتیلن) از کارخانه، تحت نظارت سخت گیرانهی پرسنل کنترل کیفیت و کلیه اسناد و مدارک بصورت مدون و دائم تحت کنترل و نظارت دیگر افراد ذیربط میباشد.
۲- لوله پلی اتیلن دو جداره (کاروگیت):
لوله پلی اتیلن دو جداره یا لوله کاروگیت که دارای دو جداره است که جداره بیرونی آن موج دار یا حلقه حلقه است و جداره داخلی آن صاف و مسطح است که برای انتقال سیالات شیمیایی و پساب های صنعتی کاربرد داشته و از این نوع لوله پلی اتیلن بیشتر برای انتقال فاضلاب استفاده می شود.
۳- لوله پلی اتیلن اسپیرال:
لوله پلی اتیلن اسپیرال نوعی لوله کاروگیت است که با قطر بالا تولید شده تا فشار بیشتری را تحمل کند و برای انتقال های وسیع به کار برده استفاده می شود.
🔰 ارائه دهنده لوله پلی اتیلن در سایزهای زیر میباشد:
لوله پلی اتیلن ½ اینچ (20 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن ¾ اینچ (25 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن 1 اینچ (32 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن 1¼ اینچ (40 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن 1½ اینچ (50 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن 2 اینچ (63 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن 2½ اینچ (75 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن3 اینچ (90 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن4 اینچ (110 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن 5 اینچ (125 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن 6 اینچ (160 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن 8 اینچ (200 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن 10 اینچ (250 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن 12 اینچ (315 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن 16 اینچ(400 میلیمتر)
لوله پلی اتیلن 20 اینچ (500 میلیمتر)
لوله های پلی اتیلن، لوله های پلاستیکی ساخته شده از پلیمر، که باتوجه به ساختار شیمیایی منحصر به فرد خود دارای ویژگی های فوق العاده ای هستند و همین ویژگی ها سبب شده تا در صنعت با استقبال بی نظیری روبرو شود.
چرا لوله های پلی اتیلن جایگزین دیگر لوله ها (لوله های فلزی) شدند؟
در پنجاه سال گذشته این صنعت با پیشرفت هایی که در زمینه تولید انواع لوله پلی اتیلن و اتصالات پلی اتیلن داشته است خود را به عنوان جایگزین مناسبی برای لولههای فلزی ،PVC ، GRP و چدنی مطرح نموده است و توانسته است در اکثر موارد به عنوان جایگزین این قبیل لوله ها خود را مطرح نماید، مدیران پروژههای اجرایی در اکثر مواقع راضی شدهاند که این جایگزینی (لوله پلی اتیلن با دیگر لولهها) را بپذیرند. استحکام، دوام و روش نصب آسان لوله و اتصالات پلی اتیلن در این تصمیم گیری بسیار موثر بوده است. کیفیت بالا، طول عمر مفید بالا، سهولت در اجرا و نصب و هزینه های بسیار پایین لوله های پلی اتیلن در مقابل لوله های فلزی باعث شده تا این لوله های پلاستیکی به آسانی جایگزین لوله های فلزی و آهنی شود.

کاربرد لوله پلی اتیلن در صنعت چیست؟
شبکههای آبرسانی شهری و روستایی (لوله پلی اتیلن آبرسانی برای انتقال آب شرب کاربرد دارد و بیشتر در صنعت و کشاورزی استفاده می شود.)
شبکههای فاضلاب شهری و روستایی (برای انتقال فاضلاب و پساب های صنعتی)
شبکههای گاز رسانی (در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی کاربرد دارد و به دلیل حساسیت بالا باید دارای استاندارد از شرکت ملی گاز باشند.)
شبکههای آبیاری تحت فشار (برای آبیاری قطرهای و بارانی از لوله پلی اتیلن نرم استفاده می شود.)
شبکههای زهکشی
سیستمهای انتقال مایعات و فاضلاب صنعتی
سیستمهای آبیاری متحرک
پوشش کابلهای مخابراتی و فیبرنوری
پوشش کابلهای برق
پوشش لولههای فلزی
بعنوان کانالهای تهویه
سیستمهای لایروبی
مزایا استفاده از لوله پلی اتیلن
🔰 از جمله مزایایی که باعث تمایز لولههای پلی اتیلنی شدند و باعث شد مورد استقبال فعالان صنعت قرار بگیرد به شرح زیر است:
سهولت در بارگیری
دارا بودن اتصالات متنوع
نصب سریع و آسان لوله ها
مقاوم در بابر سایش و ضربه
قابل بازیافت بودن لوله های پلی اتیلنی
واکنش ناپذیری عالی در برابر مواد شیمیایی
جراین پذیری عالی سیالات در داخل لوله ها
حمل و نقل آسان لوله های پلی اتیلنی به علت وزن پایین